ΤΜΗΜΑ ΕΘΝΟΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΑΣ en


Δημοσίευση αναφοράς για τα Προγράμματα Ανοικτής Πρόσβασης του ΣΕΑΒ για το έτος 2023 και απολογισμός συμμετοχής του Ιονίου Πανεπιστημίου

ShareThis
Δημοσίευση: 01-04-2024 11:59 | Προβολές: 2374
image
Η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης σας ενημερώνει ότι η αναφορά προόδου των Προγραμμάτων Ανοικτής Πρόσβασης του ΣΕΑΒ για το έτος 2023 είναι πλέον διαθέσιμη. Σε αυτήν την έκδοση, συμπεριλαμβάνονται μόνο οι δημοσιεύσεις που υποστηρίζονται από τις συμφωνίες απαλλαγής και έκπτωσης, καθώς οι δημοσιεύσεις από τα συμμετοχικά προγράμματα προστίθενται σε μετέπειτα στάδιο.

Διαβάστε την αναφορά για το έτος 2023

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο συμμετέχει με 6 δημοσιεύσεις, υπερδιπλασιάζοντας τη χρήση των προγραμμάτων Ανοικτής Πρόσβασης του ΣΕΑΒ.
 
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το Παράρτημα Επιστημονικής Επικοινώνησης του ΣΕΑΒ, τα προγράμματα αυτά το 2023 κάλυψαν 1.589 δημοσιεύσεις, σημειώνοντας αύξηση κατά 171% στις δημοσιεύσεις αυτές σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην ομαλή λειτουργία των προγραμμάτων σε πολλούς εκδότες, όπως οι Cambridge University Press, Oxford University Press και Elsevier, αλλά και στην αυξημένη ζήτηση που υπήρξε σε κάποιους πολύ γνωστούς εκδοτικούς οίκους, ιδιαίτερα στον Springer, στον Wiley και στην IEEE.

Οι δημοσιεύσεις διακρίνονται σε διάφορες θεματικές ενότητες, με τις Επιστήμες Υγείας να επικρατούν και πάλι. Επιπλέον, τα Υβριδικά περιοδικά εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν καλύπτοντας το 86,8% των δημοσιεύσεων, ενώ η άδεια CC BY παραμένει η πιο συνηθισμένη, ακόμη και με χαμηλότερο ποσοστό του 66,7% (σε σχέση με το ποσοστό του 74,1% του προηγούμενου έτους). Όσον αφορά τους τύπους των δημοσιεύσεων, το ερευνητικό άρθρο (research article) παραμένει ο πιο κοινός τύπος εργασίας.

Αναφορικά με τα προγράμματα πλήρους απαλλαγής, το όριο καλύφθηκε εν μέρει, με την περίπτωση του SpringerNature να υπερκαλύπτεται, ο εκδοτικός οίκος Wiley να καλύπτεται σε ποσοστό 79%, ο DeGruyter κατά 96% και η Royal Society of Chemistry κατά 63%.

Και αυτή τη χρονιά συμμετείχαν 33 Ιδρύματα-Μέλη του ΣΕΑΒ (ίδιος αριθμός Ιδρυμάτων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος), με γενικά αυξητικές τάσεις στον αριθμό των δημοσιεύσεων σε καθένα από αυτά. Είναι αξιοπρόσεκτη η μεγάλη αύξηση στις δημοσιεύσεις που προέρχονταν από κάποια από τα Ιδρύματα της περιφέρειας. Για παράδειγμα, οι δημοσιεύσεις στα Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Ιόνιο Πανεπιστήμιο υπερδιπλασιάστηκαν. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη σημασία των βιβλιοθηκών μελών του Συνδέσμου στη διάδοση των προγραμμάτων και την ισότιμη στήριξη που ο ΣΕΑΒ προσφέρει σε ολόκληρο τον ελληνικό ακαδημαϊκό χάρτη.
Η αναφορά είναι δυναμική και η/ο καθεμία/νας μπορεί να πλοηγηθεί και να δει τις δημοσιεύσεις του ιδρυματός της/ου.
Οι ενδιαφερόμενοι ας λάβουν υπόψη την εξάντληση των προγραμμάτων στους SpringerNature και ΙΕΕΕ (βλ. στην ιστοσελίδα του Παραρτήματος Επιστημονικής Επικοινώνησης του ΣΕΑΒ τις σχετικές ανακοινώσεις αντίστοιχα: https://scholarly.heal-link.gr/news/springer-expiry/ και https://scholarly.heal-link.gr/news/ieee_expiry_update/). Οδηγός των διαθέσιμων επιλογών για συμμετοχή στα προγράμματα βρίσκονται στην ιστοσελίδα https://scholarly.heal-link.gr/guide/, έχοντας μάλιστα προσθέσει σύνδεσμο προς το Directory of Open Access Journals για την πλαισίωση των επιλογών του ΣΕΑΒ. Ο τρέχων κατάλογος περιοδικών βρίσκεται στην ιστοσελίδα https://scholarly.heal-link.gr/oajournals/

Επιστροφή

Ενημέρωση

Τμήμα Εθνομουσικολογίας, Ληξούρι, Κεφαλλονιά, ΤΚ 28200,
τηλ: 26710-92855
e-mail: gramem@ionio.gr
<< <
Απρίλιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας