ΤΜΗΜΑ ΕΘΝΟΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΑΣ en


Καλωσόρισμα και Οδηγίες Εξ Αποστάσεως Φοίτησης

ShareThis
Δημοσίευση: 03-10-2020 11:21 | Προβολές: 15772
image

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

 

Επιτροπή Οργάνωσης και Υποστήριξης της Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και Εργασίας για την Εκπαιδευτική Λειτουργία του Ιονίου Πανεπιστημίου στις Συνθήκες της Επιδημίας COVID-19

 

Καλωσόρισμα και Οδηγίες Εξ Αποστάσεως Φοίτησης

 

Αγαπητές φοιτήτριες, αγαπητοί φοιτητές,

 

Η υποδοχή σας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι κάθε χρόνο μια ιδιαίτερα ευχάριστη στιγμή, αυτή τη χρονιά όμως οι συνθήκες έχουν αλλάξει λόγω της πανδημίας του COVID-19. Σκοπός μας είναι ακόμη και εξ αποστάσεως να σας καλωσορίσουμε, να σας κατευθύνουμε και να σας υποστηρίξουμε ώστε να πετύχετε τα μέγιστα στη φοίτησή σας, είτε βρίσκεστε εντός, είτε εκτός του χώρου του Πανεπιστημίου.

Για το σκοπό αυτό έχουμε ετοιμάσει κάποιες σύντομες οδηγίες οι οποίες περιγράφουν πώς έχει προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες η λειτουργία του Ιδρύματος. Οδηγίες, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να συμμετάσχετε άμεσα και απρόσκοπτα στην ακαδημαϊκή ζωή. Το ερχόμενο εξάμηνο θα είναι μια περίοδος με σημαντικές αλλαγές σε σχέση με παλαιότερα έτη, πλέον όμως βασιζόμαστε στην εμπειρία αρκετών μηνών ώστε να προσβλέπουμε σε αυτό με αισιοδοξία.

Η εξ αποστάσεως διδασκαλία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο υποστηρίζεται από την ασύγχρονη πλατφόρμα https://opencourses.ionio.gr, καθώς και από τις σύγχρονες πλατφόρμες Zoom και Webex. Η ασύγχρονη πλατφόρμα φιλοξενεί για κάθε μάθημα του προγράμματος σπουδών αναρτημένο εκπαιδευτικό υλικό, ανακοινώσεις, ασκήσεις, κ.λπ. Οι σύγχρονες πλατφόρμες αξιοποιούνται για τις ζωντανές διαλέξεις με εξ αποστάσεως συμμετοχή, την υλοποίηση φροντιστηριακών συνόδων, εργαστηρίων κ.λπ.

Γενικά, για όλους τους φοιτητές η χρήση τόσο της ασύγχρονης, όσο και της σύγχρονης πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης προϋποθέτει πιστοποίηση με τον ιδρυματικό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Η ενεργοποίηση του ιδρυματικού e-mail πρέπει να πραγματοποιηθεί από τους ίδιους τους φοιτητές ακολουθώντας τις οδηγίες που θα τους σταλούν από τις Γραμματείες των Τμημάτων τους στο e-mail που έχει δηλωθεί κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου Παιδείας.

Σε κάποια τμήματα, ειδικά για τους πρωτοετείς φοιτητές, η πρόσβαση σε όλες τις πλατφόρμες ενδεχομένως μπορεί να μην απαιτεί πιστοποίηση για τις πρώτες ημέρες και έως ότου όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές αποκτήσουν ιδρυματικό e-mail. Σε αυτήν την περίπτωση, αρκεί να ακολουθήσετε τον σύνδεσμο (link) προς την εικονική αίθουσα του κάθε μαθήματος που θα αναγράφεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Τμήματός σας ή θα σας έχει γίνει γνωστό με άλλον πρόσφορο τρόπο (π.χ. με το προσωπικό σας mail που δηλώσατε κατά την εγγραφή σας), ώστε να λάβετε ενημέρωση για το κάθε μάθημα, αλλά και οδηγίες εξ αποστάσεως συμμετοχής σε αυτό.

Στη συνέχεια παρατίθενται μερικές χρήσιμες, γενικές οδηγίες για το σύνολο των φοιτητών. Οι οδηγίες αυτές ενδεχομένως να διαφοροποιηθούν σε κάθε Τμήμα, επομένως συνιστάται να παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα του Τμήματός σας.

Καλή ακαδημαϊκή χρονιά!

 

 

 

  • Πρόσβαση στο ιδρυματικό e-mail (@ionio.gr)

Το ιδρυματικό σας e-mail πάντα, και πολύ περισσότερο τώρα που η φοίτηση θα είναι σε μεγάλο βαθμό εξ αποστάσεως, είναι βασική πηγή ενημέρωσης, καθώς όλες οι ανακοινώσεις της Γραμματείας ή των μαθημάτων που φιλοξενούνται στην πλατφόρμες opencourses καταλήγουν σε αυτό.

 

Φροντίστε το mailbox σας να έχει πάντα αρκετό χώρο για λήψη νέων μηνυμάτων. Αν αυτό γεμίσει, ίσως ανασταλεί η συμμετοχή σας σε ορισμένες λίστες διανομής για μερικές μέρες, ή ακόμη και να απαιτηθεί κάποια ενέργεια από το Κέντρο Διαχείρισης Δικτύων (NOC).

 

Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο ιδρυματικό σας e-mail μέσω της διεύθυνσης https://webmail.ionio.gr/ ή να κάνετε λήψη των μηνυμάτων σε όποιο desktop ή mobile mail client επιθυμείτε. Δείτε σχετικές ενδεικτικές οδηγίες από το NOC εδώ: http://noc.ionio.gr/instructions.htm

 

Το ιδρυματικό σας e-mail (ή μόνο το username σε κάποιες περιπτώσεις) και ο αντίστοιχος κωδικός (password) απαιτούνται για την πιστοποίησή σας στις πλατφόρμες σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης (με την εξαίρεση των πρωτοετών φοιτητών για τις πρώτες ημέρες του εξαμήνου). Διατηρήστε αυτά τα δεδομένα πάντα διαθέσιμα και αυστηρά προσωπικά.

 

  • Έχετε κάνει εγγραφή σε όλα τα μαθήματα που παρακολουθείτε στην πλατφόρμα opencourses;

Τα μαθήματα χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης opencourses για τη ανάρτηση εκπαιδευτικού υλικού, αλλά και για την κοινοποίηση ανακοινώσεων και το συντονισμό της διδασκαλίας. Επιπλέον, στην πλατφόρμα αυτή κοινοποιείται ο σύνδεσμος προς την εικονική τάξη σύγχρονης τηλεκπαίδευσης που θα αξιοποιείται για τις διαλέξεις, τα φροντιστήρια, τα εργαστήρια, κ.λπ. Ο σύνδεσμος αυτός ενδέχεται στην πρόοδο του εξαμήνου να αλλάζει στην προσπάθεια όλων να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο στο αυξημένο φόρτο, ή καθώς νέες πλατφόρμες σύγχρονης τηλεκπαίδευσης μπορεί να γίνουν διαθέσιμες. Άρα, θα πρέπει πριν από κάθε μάθημα να ελέγχετε ότι ο σύνδεσμος σύγχρονης τηλεκπαίδευσης ισχύει.

 

Ο ιστοχώρος κάθε μαθήματος στην πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης (opencourses) ενδεχομένως να αναφέρεται στο ωρολόγιο πρόγραμμά σας.

 

  • Έχετε εξοικειωθεί με τις πλατφόρμες σύγχρονης τηλεκπαίδευσης Zoom και Webex;

Για την υλοποίηση του προγράμματος σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης το Ιόνιο Πανεπιστήμιο αξιοποιεί τις πλατφόρμες Zoom και Webex. Στη σελίδα https://ionio.gr/gr/studies/e-learning/ , μπορείτε να βρείτε το εγχειρίδιο χρήσης με τίτλο "Διαδικτυακή Πλατφόρμα ΖΟΟΜ - εγχειρίδιο χρήσης Φοιτητή v 2.1". Το εγχειρίδιο αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα αρχικό βοήθημα, ειδικά για τους πρωτοετείς φοιτητές που δεν έχουν ακόμα αποκτήσει ιδρυματικό mail, καθότι περιγράφει τη διαδικασία συμμετοχής σε διδακτική συνεδρία χωρίς να απαιτείται προγενέστερη εγγραφή. Για την πλατφόρμα Webex, αντίστοιχες οδηγίες είναι διαθέσιμες στο: https://ionio.gr/download.php?f=13000-13999/IU-nf-13826-77429-gr.pdf

 

  • Πώς γίνεται η συμμετοχή του φοιτητή σε ένα μάθημα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης;

Η συμμετοχή σε μάθημα ξεκινά με την γνωστοποίηση του συνδέσμου του μαθήματος του μαθήματος. Ο φοιτητής φορτώνει τον σύνδεσμο της εικονικής αίθουσας (π.χ. Zoom link) σε διαδικτυακό περιηγητή (web browser) της επιλογής του και ακολουθεί τις οδηγίες στην οθόνη, κάνοντας τις απαραίτητες επιλογές και ρυθμίσεις.

 

  • Απαιτείται κάμερα, μικρόφωνο ή άλλος ειδικός εξοπλισμός;

Όχι, για τη συμμετοχή του φοιτητή δεν απαιτείται μικρόφωνο ή κάμερα. Αν υπάρχει μικρόφωνο, ο φοιτητής θα μπορεί να συμμετάσχει για να εκφράσει προφορικά απορίες ή να διατυπώσει μια γνώμη. Aκόμη όμως και χωρίς αυτό η επικοινωνία μπορεί να γίνεται μέσω κειμένου (chat). Κάμερα από την πλευρά του φοιτητή δεν απαιτείται και δεν προτείνεται όταν είναι διαθέσιμη διαδικτυακή σύνδεση χαμηλής ταχύτητας. Απαιτείται προφανώς η ύπαρξη ακουστικών ή ηχείων (π.χ. ενσωματωμένων σε laptop) για την παρακολούθηση των διαλέξεων.

 

  • Αν κάποιος δεν διαθέτει υπολογιστή, μπορεί να συμμετάσχει στα μαθήματα από το κινητό του;

Ναι, με τη χρήση του αντίστοιχου mobile app μέσω του οποίου μπορείτε να συνδεθείτε στις εικονικές τάξεις των εξ αποστάσεως μαθημάτων.

 

  • Οι εξ αποστάσεως διαλέξεις θα είναι διαθέσιμες μετά την ολοκλήρωσή τους;

Όχι, τα εξ αποστάσεως μαθήματα και τα εργαστήρια, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα αντίστοιχα δια ζώσης, δεν βιντεοσκοπούνται. Η συμμετοχή όλων είναι απαραίτητη την ώρα πραγματοποίησής τους. Επιπλέον, σημειώστε ότι δεν επιτρέπεται η με άλλα μέσα καταγραφή των μαθημάτων.

 

  • Τι ισχύει για το περιεχόμενο των μαθημάτων τώρα που οι διαλέξεις πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, αντί δια ζώσης;

Εισερχόμενοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, αποδέχεστε ότι το περιεχόμενο του μαθήματος αποτελεί αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας (copyright) του εκάστοτε διδάσκοντα και διέπεται από τις εθνικές και διεθνείς διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας.


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
#ΕπιστρέφωΣτοΠανεπιστήμιο
Δημοσίευση: 04-10-2020 21:15 | Ενημέρωση: 05-10-2020 14:57 | Προβολές: 10210

Ενημέρωση

Τμήμα Εθνομουσικολογίας, Ληξούρι, Κεφαλλονιά, ΤΚ 28200,
τηλ: 26710-92855
e-mail: gramem@ionio.gr
<< <
Απρίλιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας