Αλεξάνδρα Μπαλάντινα
Βαθμίδα: | Αναπληρώτρια Καθηγήτρια |
Τηλέφωνο: | 2661087418 |
Email: | abalandina@ionio.gr |
Από το 2020 είμαι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εθνομουσικολογίας στο Τμήμα Εθνομουσικολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Στην Ελλάδα έχω διδάξει στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, και στο Τμήμα Διοίκησης, Οικονομίας, Τουριστικών και Πολιτιστικών Μονάδων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Στο εξωτερικό για δύο χρόνια διηύθυνα το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εθνομουσικολογίας στο Irish World Academy of Music and Dance, Πανεπιστήμιο του Λίμερικ, όπου και δίδαξα ως λέκτορας εθνομουσικολογίας.
Το διδακτορικό και μεταπτυχιακό στην Eθνομουσικολογία το έλαβα από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Goldsmiths College, University of London με επιβλέποντα καθηγητή τον Prof. John Baily.
Έχω κάνει εθνογραφική έρευνα στο Ιράν, στη Βόρεια Μακεδονία, στην Ιρλανδία και στην Ελλάδα. Ειδικεύομαι στις γεωγραφικές περιοχές της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης. Στα επιστημονικά μου ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται: η εθνογραφική έρευνα, η μεθοδολογία έρευνας στην εθνομουσικολογία, η κοινωνική και πολιτισμική ανθρωπολογία, η ενσώματη εθνομουσικολογία, η μουσική επιτέλεση ως εργαλείο έρευνας και αντικείμενο μελέτης, μουσική και Ισλάμ, μουσική λογοκρισία, μουσική και πολιτική, μουσική και κορονοϊός. Στα μουσικά είδη που έχω ερευνήσει, γράψει και διδάξει συγκαταλέγονται η κλασική μουσική της Μέσης Ανατολής (κυρίως Αραβική, Ιρανική και Τουρκική), Βαλκανική hip-hop, Ελληνική λαϊκή μουσική και Ιρλανδική παραδοσιακή μουσική.
Η μύηση μου στις τροπικές μουσικές παραδόσεις, ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 90’ όταν ως μαθήτρια του Ross Daly έγινα ενεργό μέλος του συγκροτήματος του Λαβύρινθος. Με τον Ross Daly έχω δώσει παραστάσεις σε Ελλάδα, Κύπρο και Αγγλία, με κύριο ρεπερτόριο τις τροπικές μουσικές παραδόσεις της Ελλάδας, Μέσης Ανατολής και Ανατολικής Μεσογείου. Από το 2015 συμμετέχω σε διάφορα διαπολιτισμικά μουσικά σχήματα παίζοντας κρουστά (tombak, bendir, και daf). Το 2019 ήμουν μέλος του συγκροτήματος Musikarama που αποτελείται από πρόσφυγες, Έλληνες και ξένους μουσικούς, με ρεπερτόριο τις μουσικές παραδόσεις της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων. Σήμερα είμαι ενεργό μέλος της Διαπολιτισμικής Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την οποία διευθύνει ο Χάρης Λαμπράκης.
Εκτός από Ελληνικά και Αγγλικά, μιλάω Ρώσικα, Σερβο-Κροάτικα, Σλαβομακεδόνικα και Περσικά.
Επιστροφή